Canna-boter en olie

Dit boter recept is perfect voor wanneer je wat grotere hoeveelheden wilt verwerken, zoals blad afval of gruis.  CBD en THC zijn lipofiele (vetoplosbare) stoffen, wat betekent dat het zich goed kan binden aan vetten en oliën in plaats van water. Maar het hoeft niet per se dierlijk vet te zijn – ook plantaardige vetten werken prima!


Benodigdheden

Benodigdheden

✔️ Kleine pan + hittebestendige kom (au bain-marie)
✔️ Spatel of garde
✔️ Bakje om het in de bewaren
✔️ Koelkast


Ingrediënten:

✔️ 10-15 gram wiet of hasj (gebruik meer of minder afhankelijk van gewenste sterkte, gruis of kruimels zijn hier perfect voor!)
✔️ 500 ml water
✔️
250 gram roomboter of olie. Ongezouten, het liefst geklaarde boter (ook wel 'ghee' genoemd)

Je kunt dit recept het beste bereiden met biologische ingrediënten of producten van je lokale boer of ondernemer voor de meest smaakvolle ervaring. Wil je liever een andere boter of olie gebruiken? Dat kan! De verhoudingen blijven hetzelfde, ongeacht je keuze. Enkele alternatieven zijn;

Boter:

  • Kokosboter
  • Cacaoboter
  • Notenboter (Ookwel notenpasta)
  • Zadenboter (Ookwel zadenpasta)
  • Avocadoboter
  • Plantaardige margarine en bakboter

Olie: 

  • Olijfolie
  • kokosolie
  • avocado-olie
  • Druivenpit-olie
  • MCT-olie
  • Notenolie (zoals van Amandel, hazelnoot of walnoot)

💡 Tips:

Bewaar de gestolde boter of olie in de koelkast (tot 2 weken) of vries in voor langere houdbaarheid. Als je olie hebt gebruikt kan je het mengsel, wanneer het afgekoeld is, het beste in een donker gekleurde, glazen fles bewaren uit direct zonlicht. Vergeet niet om goed te markeren dat het "speciale" boter of olie is zodat je je niet vergist.

Je kunt deze Canna-boter en olie gebruiken in thee, op brood of in gerechten. Veel succes en geniet verantwoord!



Stap 1

  1. Verkruimel de wiet of rasp de hasj fijn.
  2. Verwarm de oven voor op 110-115°C en bak de verkruimelde wiet 30-40 minuten (decarboxyleren) om de CBD/THC te activeren.
  3. Als je hasj gebruikt kan je het decarboxyleren overslaan.

Stap 2

  1. Vul een pan met 500 ml water en breng het aan de kook.
  2. Zet een hittebestendige kom op de pan (zorg dat de onder kant van de kom het kokende water niet raakt, je maakt gebruik van de stoom).
  3. Voeg de boter toe aan de kom en laat rustig smelten. 

Stap 3 

  1. Voeg de decarboxyleerde wiet of fijn-gemaakte hasj toe aan de gesmolten boter.
  2. Roer de boter om de 15-20 minuten en laat het water 2-4 uur sudderen op lage temperatuur.
  3. Voeg eventueel een theelepel zonnebloemlecithine toe voor een consistente verdeling van de werkzame stoffen door de boter.

Stap 4

  1. Plaats een zeef of kaasdoek boven een kom en giet het mengsel erdoor om plantresten te verwijderen. (De plantresten kan je bewaren in de koelkast om aan je thee of andere gerechten toe te voegen als kruidenboter). 
  2. Knijp voorzichtig, het kan heet zijn, om de laatste boter eruit te halen, maar vermijd te hard persen (dit geeft een bittere smaak).
  3. Giet de vloeibare Canna-boter of olie in een bakje en laat afkoelen.